• м. Дніпро, бул. Слави, 8
  • м. Дніпро, пр. Пушкіна, 24/10
  • Час роботи
    ПН-СБ: з 9 до 19 сб 10-18 нд -вихідний
Запис на консультацію

Головна сторінкаБлогЕстетична стоматологіяЧому з’являється неприємний запах з рота і як його позбутися

Чому з’являється неприємний запах з рота і як його позбутися

Почему появляется неприятный запах изо рта

Іноді навіть при ретельному догляді за зубами і яснами людини може турбувати галітоз. Це стан, що супроводжується виділенням неприємного запаху з рота. Зазвичай так буває за наявності деяких захворювань. Галітоз не є самостійною патологією, найчастіше виникає через швидке розмноження анаеробних мікроорганізмів.

На якийсь час позбутися проблеми допомагають жувальна гумка, чистка зубів, ополіскування рота спеціальними засобами. Але ефект триває недовго, і людина знову помічає несвіже дихання. Щоб дізнатися точну причину галітозу та пройти курс лікування, необхідно звернутися до досвідченого стоматолога. Такого фахівця ви знайдете в «Дантист» – сучасної стоматології у Дніпрі. Тут використовується високоточне обладнання, ефективні препарати, новітні методики обстеження, лікування зубів і ясен.

У статті ми розповімо, чому може розвинутись галітоз, як його розпізнати і чи можна вилікувати. Але самолікуванням займатися не варто. Записуйтесь на прийом до стоматолога, щоб вирішити проблему раз і назавжди.

Як самостійно розпізнати галітоз

На перший погляд здається, що визначити наявність даної патології людині дуже легко. Проте не все так однозначно. Поява неприємного запаху з рота люди часто списують на куріння, вживання певних продуктів чи алкоголю. В даному випадку проблема найчастіше вирішується за допомогою жуйки. Але якщо людина дійсно має галітоз, погане дихання швидко повертається.

Ви можете виконати прості тести, щоб дізнатися, чи потрібно звертатися за кваліфікованою допомогою:

  • лизніть чисту суху ложку, зачекайте, поки вона висохне та понюхайте;
  • Зігніть долоню, трохи подихайте в неї і наблизьте до носа.

Виконувати ці тести потрібно через кілька годин після чищення зубів або використання жуйки, бажано – наприкінці робочого дня. Якщо ви відчуєте неприємний запах в одному або обох випадках, вам слід записатися на прийом до стоматолога. Він встановить точну причину галітозу та виконає необхідні заходи (ультразвукове чищення зубів, лікування карієсу тощо), за необхідності направить до інших профільних фахівців.

Чому виникає поганий запах із рота

Найчастіше причиною цієї патології лікарі називають ксеростомію – сухість у роті, що виникає через порушення у роботі слинних залоз. Внаслідок цього клітини язика відмирають, у них починають активно розмножуватися бактерії та розвивається галітоз. Особливо помітно погане дихання вранці, оскільки під час нічного відпочинку людина не п’є воду і у неї виробляється менше слини. Саме тому ранкова гігієна ротової порожнини є дуже важливою. Якщо нею нехтувати, мікроорганізми продовжать розмножуватися і неприємний запах стане ще помітнішим.

Вранці необхідно не тільки почистити зуби та язик, але й випити склянку води. Також слід стежити за вживанням достатньої кількості рідини протягом дня. Після їди рот потрібно ретельно обполіскувати, а для очищення міжзубних проміжків використовувати зубну нитку. Обов’язковою процедурою при галітозі вважається видалення зубного каменю, що є причиною кровоточивості ясен, а отже – несвіжого дихання.

Інші причини неприємного запаху з рота:

  • печінкова недостатність;
  • захворювання шлунка та кишечника;
  • повне голодування, жорсткі обмеження харчування;
  • захворювання дихальної системи;
  • злоякісні пухлини в організмі

Запідозривши у себе галітоз, не зволікайте і зверніться до лікаря. Всебічне обстеження, своєчасне лікування ясен, інших захворювань дозволить уникнути серйозних ускладнень.

Позбавляємося несвіжого дихання

Ми згадали про те, що найчастіше поганий запах із рота люди намагаються заглушити жуйкою, зубною пастою чи ополіскувачем. Зробити дихання свіжішим можна також, відмовившись від куріння та вживання певних продуктів. Крім того, бажано дотримуватися кількох нескладних правил:

  1. Пити більше води. Оптимальна кількість – 30 мл на кожний кілограм маси тіла. При нестачі рідини в організмі утворюється сухе середовище, в якому блискавично розмножуються патогенні мікроорганізми.
  2. Ретельно доглядати порожнину рота. Бажано вибирати фторсодержащую пасту, регулярно міняти зубну щітку (раз на три – чотири місяці), промивати рот після кожного прийому їжі, очищати міжзубні проміжки флоссом.
  3. Вживати менше часнику, цибулі, спецій, алкогольних напоїв, кави. Збагатити раціон свіжими фруктами, овочами, кисломолочними продуктами.
  4. Чистити поверхню язика спеціальним скребком або зубною щіткою з м’якою щетиною.
  5. Відмовитися від куріння. У людини, що курить, скорочується вироблення слини, слизова порожнини рота пересихає, стає сприятливим середовищем для розмноження хвороботворних мікроорганізмів, внаслідок чого і розвивається галітоз.

Як зробити дихання свіжим: швидкі способи

Далі розповімо, як позбавитися тимчасового неприємного запаху, що виникає, наприклад, після веселої вечірки з друзями. Якщо вранці вам потрібно бути у формі, вести ділові переговори або бути присутнім на іншому важливому заході, ви можете скористатися такими рекомендаціями:

  • Для ранкового чищення зубів візьміть зубну пасту, що має явно виражений аромат. Наприклад, це може бути засіб із запахом Ice Mint;
  • незадовго до ділової зустрічі пожуйте шматочок імбиру, гвоздики, невелику гілочку петрушки або кропу;
  • періодично ополіскуйте ротову порожнину освіжаючим засобом;
  • приготуйте собі на сніданок ситну білкову їжу – квасолю, яйця з беконом, страви з сиром. Додайте якусь гостру пряність;
  • прийміть контрастний душ, особливо, якщо причина несвіжого дихання – алкогольний перегар після нічного застілля. Вся річ у тому, що продукти розпаду алкоголю виводяться з організму через усі пори тіла, а отже – необхідне його ретельне очищення водою з миючим засобом.

Підведемо підсумки

Тепер ви знаєте, що несвіже дихання, що зберігається навіть при регулярному догляді за ротовою порожниною – досить поширена патологія. У більшості випадків вона зустрічається у людей, які мають стоматологічні захворювання або серйозні хвороби внутрішніх органів. Саме тому звичайне чищення зубів тут не допоможе.

Для позбавлення від неприємного запаху з рота потрібно передусім пройти повне обстеження в стоматологічній клініці. Також бажано відмовитись від куріння, зловживання алкоголем, переглянути свій раціон, збагатити його корисними продуктами. Не варто нехтувати і регулярними профілактичними оглядами стоматолога. Професійна гігієна ротової порожнини, своєчасне лікування стоматологічних захворювань зводять ймовірність розвитку галітозу до мінімуму.

Обстеження у стоматолога не займає багато часу. Ви можете записатися в клініку «Дантист» на зручну дату, отримати професійну консультацію та план лікування наявних захворювань. Наші фахівці зроблять все, щоб ви могли пишатися гарною усмішкою та свіжим диханням!

Посмішка вашої мрії за крок від вас! Лікування без болю, високий рівень сервісу, дорогі матеріали, максимальна стерильність - ми задовольнимо потреби навіть найвибагливішого пацієнта.

form icon
Запис на прийом
Залишіть ВАШ номер і ми зв'яжемося з вами протягом 10 хвилин!

    * - поля обов'язкові для заповнення!