• м. Дніпро, бул. Слави, 8
  • м. Дніпро, пр. Пушкіна, 24/10
  • Час роботи
    ПН-СБ: з 9 до 19 сб 10-18 нд -вихідний
Запис на консультацію

Головна сторінкаБлогПитання відповідьНеправильний прикус: причини та як виправити

Неправильний прикус: причини та як виправити

Какая бывает зубная боль и как ее устранить

Наявність неправильного прикусу завдає людині чимало дискомфорту. При цьому не лише змінюється особа – страждають також внутрішні органи. Знаючи, як визначити правильний прикус зубів, ви зможете зрозуміти, чи ця патологія є саме у вас. При найменших підозрах потрібно якнайшвидше здатися лікарю.

Якісні послуги стоматолога в Дніпрі надає мережа клінік «Дантіст». Усім пацієнтам тут гарантовано ввічливе обслуговування, доступна вартість послуг та бажаний результат – ідеальний прикус.

Неправильне змикання зубних рядів не зникає саме собою. За відсутності медичної допомоги зубощелепна система поступово втрачає свої функціональні можливості. Лише грамотне лікування у сучасній клініці стоматології допоможе виправити прикус та не допустити подальшого погіршення стану.

Види прикусу

Неправильний прикус трапляється як у дітей, так і у дорослих. Усього лікарі-ортодонти виділяють 9 варіантів того, як можуть стулятися зубні ряди. До різновидів норми прийнято відносити:

  • біпрогнатичний прикус, при якому зуби трохи відхилені вперед. Контакт між зубами на верхній та нижній щелепі повністю збережений;
  • ортогнатичний прикус, при якому верхні зуби не більше ніж на 1/3 закривають нижні. Такий варіант вважається еталонною нормою;
  • прогенічний прикус, що має на увазі невелике зміщення нижньої щелепи вперед. Він також називається мезіальним і виникає з різних причин;
  • прямий прикус, при якому ріжучі поверхні верхніх та нижніх зубів повністю стикаються. За відсутності скарг у пацієнта такий варіант вважається нормою.

Нормальний прикус має такі основні характеристики:

  • пережовування їжі не завдає дискомфорту;
  • симетричний овал обличчя у нижній частині;
  • однакова відстань між різцями нижньої та верхньої щелепи;
  • нижні ікла прикриті верхніми на одну третину або менше.

Патології прикусу та як їх виявити

Порушення прикусу не завжди можна виявити самостійно, стоячи перед дзеркалом чи дивлячись на фото. Так ви зможете помітити лише досить серйозні зміни. Точнісінько встановити наявність патологій здатний лише досвідчений стоматолог-ортодонт. До нього обов’язково потрібно звернутися, якщо:

  • на тих самих ділянках зубів постійно утворюється рясний наліт. Це підтвердження того, що вони не задіяні в пережовуванні їжі;
  • ясна все частіше кровоточить;
  • вам важко вимовляти шиплячі звуки;
  • ваша щелепна дуга помітно зміщена (т.зв. «крива щелепа»);
  • зуби розташовані нерівно, надто скучено, або навпаки – між ними є великі відстані;
  • між ріжучими поверхнями зубів немає контакту.

Виявивши у себе дані ознаки, не витрачайте часу – звертайтеся за професійною допомогою. У клініці «ДантістЪ» ви зможете потрапити до лікаря у зручний для вас час, щоб виконати корекцію наявних дефектів.

На консультації стоматолог-ортодонт визначає такі види неправильного прикусу:

  1. Глибокий, у якому верхні зуби закривають нижні наполовину і більше.
  2. Дистальний або прогнатичний прикус, що характеризується сильно висунутою вперед верхньою щелепою. Часто розвивається у дітей та підлітків.
  3. Відкритий, у якому між зубними рядами залишається помітна щілина.
  4. Мезіальний, що супроводжується зміною положення нижньої щелепи (вона видається сильно вперед).
  5. Перехрестя, при якій нижні зуби повністю або частково закривають верхні, і навпаки.

До чого може спричинити появу неправильного прикусу?

Якщо вчасно виконати виправлення прикусу, можна зіткнутися з низкою серйозних проблем. Насамперед, вони мають естетичний характер, адже людина починає соромитися власної зовнішності, посмішки, знайомств із новими людьми. Повноцінної комунікації з оточуючими заважають порушення дикції. Відзначимо, що навіть найкращий логопед не вирішить ці проблеми, якщо вони пов’язані з неправильним розташуванням зубів.

Крім цього, серйозними наслідками є:

  • підвищена чутливість і швидка стираність емалі зубів;
  • частий карієс, проблеми з яснами, швидка втрата зубів;
  • головний біль, який не проходить;
  • зміна овалу обличчя у нижній частині;
  • часті захворювання ЛОР-органів;
  • розвиток патологій ШКТ внаслідок поганого пережовування їжі;
  • ураження м’яких тканин рота виразками.

Як лікувати неправильний прикус

Щоб змінити розташування зубів, знадобиться чимало часу. Насамперед, пацієнту виконується діагностика зубних рядів за допомогою сучасних методів обстеження. Потім лікар-ортодонт вивчає їх результати і пропонує найпридатніший у конкретному випадку спосіб корекції. Перед її початком обов’язково проводиться усунення причин, що спричинили порушення прикусу: лікується карієс, травми щелепи, за допомогою спеціальної гімнастики формується правильне положення мови.

Далі розглянемо найпопулярніші методики корекції прикусу у дітей та дорослих. Вони довели свою ефективність та застосовуються провідними клініками стоматології по всьому світу.

Каппи

Ці конструкції виглядають як прозорі силіконові пластини, майже непомітні для оточуючих. Також можуть бути виготовлені з м’якого поліуретану. Створюються індивідуально для кожного пацієнта. Капи для вирівнювання зубів призначені для постійного носіння (не менше 22 годин на добу).

Носіння таких пластин (елайнерів) не завдає дискомфорту і не призводить до травм ротової порожнини. Їхня заміна на більш жорсткі виконується через кожні три тижні. Такий підхід дозволяє усунути найпростіші патології (надмірну скупченість зубів, широку або вузьку дугу). У тяжких випадках спосіб малоефективний.

Трейнери

Зубні трейнери – масивні конструкції, що нагадують капи і задають правильний напрямок зубам. Вони надягають на ніч, а вдень повинні використовуватися не більше чотирьох годин. Особливо ефективні при носінні пацієнтами віком до 12 років, у яких ще не остаточно сформувалася зубощелепна система. Людям старшого віку носити трейнери рекомендують як профілактику або для того, щоб закріпити ефект від корекції.

Брекети

Ці конструкції виглядають як пластини, скріплені між собою дугою. Фіксуються до зубів за допомогою спеціального медичного клею. Установка брекетів допомагає усунути більшість патологій прикусу і може виконуватися пацієнтам старше 12 років. Термін носіння пластин – до 2,5 років, він індивідуальний кожному за пацієнта.

Головну роль у вирівнюванні зубів грає дуга, яка має пам’ять форми. Іншими словами, після установки вона прагне набути первісного становища.

Брекети виготовляються з різних матеріалів, відрізняються способами кріплення, тому кожен пацієнт може вибрати конструкцію, що підходить за ціною та функціональними характеристиками.

Хірургічне втручання

У найзапущеніших випадках або за відсутності ефекту від перерахованих вище методик, показано хірургічне втручання. При цьому пацієнту можуть виконуватись операції на м’яких тканинах і кістках щелепи. Таким чином зубам повертається правильне положення, щелепи починають нормально стулятися.

Як бачите, чим більше запущена патологія, тим тривалішим, складнішим і найдорожчим буде лікування. Тому не забувайте регулярно обстежуватися у стоматолога – це допоможе зберегти здорові зуби та гарну усмішку!

Посмішка вашої мрії за крок від вас! Лікування без болю, високий рівень сервісу, дорогі матеріали, максимальна стерильність - ми задовольнимо потреби навіть найвибагливішого пацієнта.

form icon
Запис на прийом
Залишіть ВАШ номер і ми зв'яжемося з вами протягом 10 хвилин!

    * - поля обов'язкові для заповнення!