• м. Дніпро, бул. Слави, 8
  • м. Дніпро, пр. Пушкіна, 24/10
  • Час роботи
    ПН-СБ: з 9 до 19 сб 10-18 нд -вихідний
Запис на консультацію

Головна сторінкаБлогОртодонтичне лікуванняЩо робити, коли криві зуби?

Що робити, коли криві зуби?

Что делать, когда кривые зубы?

Статистика підтверджує, що приблизно 90% населення планети незадоволені станом зубного ряду. Деяким людям потрібно заповнити відсутні одиниці за допомогою імплантації зубів, іншим необхідно виправити прикус. Більшість їх потребує професійному ортодонтичному лікуванні. Однак багато хто вважає за краще «закривати очі» і не звертати уваги на проблему. Це призводить до швидкого розвитку серйозних стоматологічних захворювань, розладів ШКТ, зміни дикції. Людина соромиться широко посміхатися, розмовляти з оточуючими, якість її життя помітно знижується.

Щоб цього не допустити, звертайтеся за допомогою до стоматологічної клініки «Дантист» у Дніпрі. Лікар підбере методику, що оптимально підходить для вирівнювання ваших зубів, дасть рекомендації щодо підтримки здоров’я порожнини рота. Ми ж розповімо про основні принципи та методи ортодонтичного лікування, а також про переваги своєчасного звернення до професіоналів.

Чи вирівнюються нерівні зуби в домашніх умовах

Найчастіше зуби стають негарними через неправильний догляд, механічні пошкодження, куріння, інші шкідливі звички. Також можуть бути складні аномалії зубного ряду, такі як викривлення або скупченість зубів. У цих випадках допомогти може лише досвідчений лікар-ортодонт, який володіє сучасними та ефективними техніками лікування.

На жаль, багато хто думає, що послуги ортодонта коштують величезних грошей. Намагаючись заощадити, такі пацієнти починають читати поради про те, як вирівняти зубний ряд, у сумнівних джерелах – на маловідомих сайтах та форумах. Це абсолютно невірний підхід, оскільки в інтернеті можна знайти досить дивні рекомендації, як зв’язувати зуби ниткою або постійно тиснути на них пальцями. Погодьтеся: по-перше, це буде дивним. По-друге, не дасть жодного ефекту. Цілий день тримати пальці у роті неможливо, правильно розрахувати силу впливу та кут нахилу – теж. Що ж до використання нитки, тут теж все не так просто. Така «конструкція» запросто може втекти під тканинами ясен, і витягуватиме її вже хірург.

Ви можете зустріти опис спеціальної гімнастики, що допомагає скоригувати прикус. Однак ефект від неї буде помітний, якщо вона використовується як допоміжна терапія при ортодонтичному лікуванні. У цьому випадку корекційні процеси дійсно відбуватимуться швидше. Наведемо кілька вправ.

  1. Для виправлення глибокого прикусу:
  • із положення стоячи заведіть обидві руки за спину;
  • злегка підніміть підборіддя, спину при цьому тримаєте рівно;
  • зробіть рух нижньою щелепою вперед і назад, з якомога більшою амплітудою;
  • повторіть 15 разів.
  • протягом дня необхідно виконати щонайменше 3 підходи.
  1. Для виправлення відкритого прикусу:
  • візьміть у зуби олівець;
  • стисніть його, а потім расслабьте м’язи;
  • повторюйте вправу протягом 5 хвилин.
  1. Щоб позбутися перехресного прикусу:
  • широко розкрити рот;
  • перемістіть щелепу у бік дефекту;
  • стискати зуби у такому положенні протягом п’яти секунд;
  • расслабьте м’язи;
  • повторіть вправу до появи легкої втоми у жувальних м’язах.

Як ми вже сказали, результат ви отримаєте швидше, якщо використовувати естетичні вініри, зубні трейнери, брекети або капи для вирівнювання зубів. Вони підбираються в індивідуальному порядку лікарем-ортодонтом. Фахівець контролює процес вирівнювання зубів, при необхідності коригує лікування, дає рекомендації щодо догляду за порожниною рота.

Вирівнювання зубів за допомогою брекетів

Брекет-система є незмінною ортодонтичною конструкцією, що застосовується для корекції прикусу. Вона кріпиться на спеціальний клей, складається з брекетів та металевих дуг. Чинить тиск на зуби, завдяки якому вони поступово займають правильне положення.

Ці конструкції допомагають усунути помітні дефекти зубного ряду у пацієнтів будь-якого віку. Розкажемо, якими вони бувають:

  • металеві брекети – прості, недорогі та ефективні. Недолік – помітність для оточуючих. Проте така брекет-система може бути доповнена декоративними елементами. Щоб вирівняти зуби з її допомогою, знадобиться приблизно півтора роки;

  • ортодонтичні конструкції із кераміки. Вони практично непомітні, міцні та надійні. Однак коштують керамічні брекети дещо дорожчі за аналоги з металу. Носити їх потрібно від року до трьох років, залежно від виразності дефекту;

  • сапфірові брекети. Їхня міцність трохи нижча, ніж раніше перерахованих моделей. Головні переваги – повна прозорість, стійкість до фарбування. Такі брекет-системи – оптимальний вибір для людей, які мають від природи білу емаль;

  • лінгвальні брекети хороші тим, що кріпляться з внутрішньої сторони зубів, а значить – ніхто не здогадається, що людина носить ортодонтичну конструкцію. Краще, якщо вона буде виконана із золотовмісного сплаву, оскільки він не окислюється, і пацієнт почуватиметься комфортно. Також матеріалом може виступити недорогоцінний склад.

Незалежно від причини викривлення зубів, брекет-система виправляє навіть найсильніші дефекти. Підібрати оптимальну конструкцію може лікар-ортодонт після ретельного обстеження пацієнта. Він же встановить брекети і спостерігатиме за ходом лікування. Раніше багато людей не погоджувалися вирівнювати зубний ряд у такий спосіб, тому що брекет-системи були громіздкими та вибір їх був обмежений. Сьогодні кожна людина може вибирати той варіант, який йому до вподоби. Нерідко вибір робиться на користь яскравих брекетів, які привертають увагу та є своєрідною «родзинкою» в образі.

Інші методи вирівнювання зубного ряду

При невеликих викривленнях зубів не обов’язково встановлювати брекети та чекати на результат роками. Існують і інші, безпечні та безболісні способи вирішувати такі проблеми:

  • встановлення вінірів – спеціальних накладок, що підвищують естетичну привабливість зубного ряду. Вони не виправляють наявні дефекти, проте чудово їх маскують. Відносний недолік – необхідність попереднього сточування емалі. Якщо ви вирішите зняти такі накладки, її потрібно відновлювати;
  • Використання люмінірів. Такі конструкції тонші, ніж попередні та гарантують не менш блискучий результат. Добре маскують щілини між зубами, дрібні нерівності на емалі, приховують її жовтий колір;

  • носіння капи із прозорого полімеру. Це – знімна конструкція, яку необхідно регулярно знімати та очищати;
  • використання м’яких трейнерів Вони використовуються відразу на двох щелепах, коштують дешевше брекетів і капи. Одягати їх потрібно лише вночі.

При неефективності перерахованих методик можливе хірургічне втручання. Його рідко пропонують пацієнтам – лише у найскладніших та занедбаних випадках.

Не варто боятися вартості ортодонтичного лікування. Ви зрозумієте це, якщо запишитесь на консультацію в «Дантист». Звертайтеся за допомогою відразу, як тільки помітите проблеми з прикусом. Чим раніше за справу візьметься ортодонт, тим швидше буде корекція за доступною ціною.

Посмішка вашої мрії за крок від вас! Лікування без болю, високий рівень сервісу, дорогі матеріали, максимальна стерильність - ми задовольнимо потреби навіть найвибагливішого пацієнта.

form icon
Запис на прийом
Залишіть ВАШ номер і ми зв'яжемося з вами протягом 10 хвилин!

    * - поля обов'язкові для заповнення!